OznámeníDne 22. listopadu 2018 se koná den otevřených dveří spojený se 75. výročím založení školy

Kuchař - číšník 65-51-H/01- charakteristika oboru

Vstupní předpoklady žáků: splnění povinné školní docházky, zdravotní způsobilost, úspěšné absolvování přijímacího řízení dle platných předpisů.
Délka studia: tři roky
Forma studia: denní
Certifikát: výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce

Žák, který se připravuje pro výkon povolání v učebním oboru Kuchař-číšník, absolvuje jednak teoretické vyučování, jednak odborný výcvik. U absolventa tohoto oboru se předpokládají tyto vědomosti a dovednosti odborného charakteru:

Po ukončení přípravy v učebním oboru Kuchař- číšník a po úspěšním vykonání závěrečné zkoušky absolvent:

  • má osvojenu techniku posuzování potravin z hlediska jejich kvality, dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování,
  • má znalost používání inventáře, ovládání obsluhy technického zařízení ve stravovacích provozech, odstraňování běžných poruch,
  • ovládá přípravu pracoviště na provoz, úkony související s podáváním jídel a nápojů,
  • ovládá techniku opracování potravin, a jejich technologického zpracování včetně dělení a porcování běžných druhů jatečných zvířat, zvěřiny, drůbeže a ryb,
  • ovládá techniku skladování a otetřování potravin a nápojů,
  • ovládá přípravu běžných a technologicky náročných jídel teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků, teplých nápojů dle platných receptur,
  • umí esteticky upravovat jídla a nápoje k podávání a ovládá různé způsoby uchování hotových jídel a nápojů se zřetelem k platným hygienickým předpisům,
  • ovládá přípravu jednoduchých jídel, minutek, salátů a moučníků,
  • má osvojeny základy správné výživy všech věkových skupin a základy dietního stravování,
  • ovládá základy techniky obsluhy a s ní související činnosti, jako je např. přijímání a evidování objednávek, vyúčtování s hostem,
  • zvádá sestavování nabídkových listů, jídelních a nápojových lístků dle gatronomických pravidel a dietetických zásad, sestavit menu pro různé příležitosti,
  • má základní znalost sestavování kalkulací a stanovení ceny,
  • má osvojeny základy organizace práce své a svých spolupracovníků, je schopen pracovat samostatně i v týmu,
  • chápe podstatu tržního hospodářství a má základy obchodních a podnikatelských činností,
  • ovládá odbornou terminologii typickou pro oblast gastronomie a je schopen využívat obecných poznatků, pojmů, pravidel a principů při řešení praktických úkolů,
  • má základní dovednosti v práci s počítačem,
  • umí manipulovat s obaly, nevratné obaly dovede likvidovat bez ohrožení životního prostředí, vratné obaly ukládat,
  • umí spolupracovat při provádění fyzické i účetní inventury.


K bližšímu poznání skladby jednotlivých předmětů je možné se informovat v učebním plánu oboru, který je součástí těchto stránek.

Stravovací a ubytovací služby 65-52-E/01 - charakteristika oboru

Vstupní předpoklady žáků: splnění povinné školní docházky, zdravotní způsobilost, úspěšné absolvování přijímacího řízení dle platných předpisů.
Délka studia: tři roky
Forma studia: denní
Certifikát: výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce


Žák, který se připravuje pro výkon povolání v učebním oboru Ubytovací a stravovací služby, absolvuje jednak teoretické vyučování, jednak odborný výcvik.
Po skončení přípravy v učebním oboru stravovací a ubytovací služby a po úspěšném vykonání závěrečné zkoušky absolvent

  • zná základní druhy surovin a potravina základní technologie přípravy jídel a nápojů,
  • má přehled o strojích a zařízeních používaných při výrobě a podávání pokrmů,
  • umí hospodárně využívat materiál a energie,
  • umí organizovat svoje pracoviště a pracovat v týmu,
  • orientuje se v základních vztazích svého odvětví výroby k životnímu prostředí a zásadách jeho ochrany před možnými negativními vlivy, dovede své pracovní činnosti v rámci plnění pracovních úkolů vykonávat tak, aby životní prostředí nenarušoval, ale naopak přispíval k jeho zlepšení
  • dodržuje při práci zásady a předpisy ochrany, bezpečnosti a hygieny práce, dodržuje předpisy požární ochrany.

Absolvent v souladu se znalostí technologií při dodržování všech směrnic a předpisů

  • provádí předběžnou úpravu surovin a potravin,
  • správně ošetřuje, uskladňuje, případně konzervuje potraviny,
  • bezpečně manipuluje se stroji a ostatním kuchyňským zařízením,
  • zná technologické postupy při přípravě jídel a nápojů podle platných předpisů a při uplatňování zásad správné výživy,
  • umí připravit základní polévky, omáčky, přílohy a bezmasé pokrmy,
  • umí základní tepelné úpravy jatečního masa, drůbeže a ryb,
  • umí připravit základní výrobky studené kuchyně, jednoduché moučníky a dietní pokrmy,
  • ovládá technickou a estetickou stránku expedice pokrmů a nápojů,
  • ovládá základy jednoduché obsluhy,
  • ovládá úklidové práce na pracovišti a v provozu

Absolvent je schopen po příslušné praxi vykonávat i náročnější kuchařské práce.

Jídelní lístek
Facebook školy