Horní menu

Fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27 28 29
Výzdoba rautu v Kladrubech nad Labem
30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Drobečková navigace

Úvod > Pro uchazeče > Učební obory > 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby

65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby

Vstupní předpoklady žáků: splnění povinné školní docházky, zdravotní způsobilost, úspěšné absolvování přijímacího řízení dle platných předpisů.
Délka studia: tři roky
Forma studia: denní
Certifikát: výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce

Žák, který se připravuje pro výkon povolání v učebním oboru Ubytovací a stravovací služby, absolvuje jednak teoretické vyučování, jednak odborný výcvik.
Po skončení přípravy v učebním oboru stravovací a ubytovací služby a po úspěšném vykonání závěrečné zkoušky absolvent

  • zná základní druhy surovin a potravina základní technologie přípravy jídel a nápojů,
  • má přehled o strojích a zařízeních používaných při výrobě a podávání pokrmů,
  • umí hospodárně využívat materiál a energie,
  • umí organizovat svoje pracoviště a pracovat v týmu,
  • orientuje se v základních vztazích svého odvětví výroby k životnímu prostředí a zásadách jeho ochrany před možnými negativními vlivy, dovede své pracovní činnosti v rámci plnění pracovních úkolů vykonávat tak, aby životní prostředí nenarušoval, ale naopak přispíval k jeho zlepšení
  • dodržuje při práci zásady a předpisy ochrany, bezpečnosti a hygieny práce, dodržuje předpisy požární ochrany.

Absolvent v souladu se znalostí technologií při dodržování všech směrnic a předpisů

  • provádí předběžnou úpravu surovin a potravin,
  • správně ošetřuje, uskladňuje, případně konzervuje potraviny,
  • bezpečně manipuluje se stroji a ostatním kuchyňským zařízením,
  • zná technologické postupy při přípravě jídel a nápojů podle platných předpisů a při uplatňování zásad správné výživy,
  • umí připravit základní polévky, omáčky, přílohy a bezmasé pokrmy,
  • umí základní tepelné úpravy jatečního masa, drůbeže a ryb,
  • umí připravit základní výrobky studené kuchyně, jednoduché moučníky a dietní pokrmy,
  • ovládá technickou a estetickou stránku expedice pokrmů a nápojů,
  • ovládá základy jednoduché obsluhy,
  • ovládá úklidové práce na pracovišti a v provozu

Absolvent je schopen po příslušné praxi vykonávat i náročnější kuchařské práce.

K bližšímu poznání skladby jednotlivých předmětů je možné se informovat v učebním plánu oboru, který je součástí těchto stránek.

Přihláška ke studiu