Zobrazit
obory
scroll

Horní menu

Fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Drobečková navigace

Úvod > Škola > Praktické vyučování

Praktické vyučování

Odborný výcvik žáků zdejší školy

Studium žáků oborů vzdělání na zdejší škole obsahuje jednak teoretické vyučování, jednak praktické vyučování. Odbornému výcviku v prvních ročnících vyučujeme ve všech oborech vzdělání přímo v budově školy na odborných pracovištích, ve druhých a třetích ročnících přecházejí žáci na odloučená smluvní pracoviště.

Odloučená pracoviště uzavírají každoročně o vyuce odborného výcviku se školou smlouvu. Žáci v průběhu svého odborného výcviku konají produktivní práci v organizacích, za každý měsic učitelé odborného výcviku vykazují jejich produktivní práci a žáci dostávají sjednanou odměnu.

Žáci oboru vzdělání cukrář pracují po všechny tři roky v naší cukrářské výrobně, která byla před nělolika málo lety zmodernizována. Žáci pracují s tím vědomím, že jejich výrobky - výsledky jejich produktivní práce - jdou k zákazníkovi. Proto musí být kvalita jejich práce ve všech fázích výuky naprosto dokonalá.

Odbornému výcviku v oboru zahradník, zahradnické práce, kuchařské práce a opravářské práce se věnují žáci na našich pracovištích, u oboru zahradnického oboru přijímáme pro žáky činnosti různých organizací a podnikatelů při práci v zahradách, parcích, v lesích a v dalších porostech pro jejich založení nebo zdokonalení, žáci zahradnických oborů konají klasický odborný výcvik v zahradě, kterou si dlouhodobě pronajímáme. Obor opravářské práce koná své činnosti v našich dílenských zařízeních.

Pro obor kuchař-číšník nabízíme žákům další aktivity v průběhu studia. Je to především kurz studené kuchyně, vedený zkušeným odborníkem a platný v celé Evropské unii,kurz barmanský a kurz vykrajování ovoce a zeleniny. Pro cukráře dle jejich zájmu pořádáme specializovaný cukrářský kurz se stejnou platností.

Kuchař - číšník

Žáci se naučí připravovat pokrmy české a zahraniční kuchyně. Získají přehled o zásadách racionální výživy, o druzích diet i o alternativních způsobech stravování. Seznámí se s dodržováním provozní hygieny, sestavováním a kalkulováním pokrmů. Naučí se základní techniky obsluhy hostům a vyúčtování. Jsou schopni sestavovat jídelní lístky a menu. Jsou vedeni k profesnímu jednání a ke kultivované komunikaci s hostem. V září 2014 škola otevřela nové gastronomické centrum, kde žáci vykonávají odborný výcvik v přímém kontaktu s hostem. Někteří žáci vykonávají odborný výcvik na smluvních pracovištích poblíž svého bydliště. Během svého studia se žáci účastní mnoha výstav, přehlídek a soutěží.

Cukrář

Žáci se naučí připravovat tradiční i moderní druhy cukrářských a restauračních moučníků. Příprava spočívá v dodržování hygienických norem, používání mechanického zařízení provozovny, kalkulaci a dohotovení výrobků včetně balení a expedice. Žáci připravují výrobky pro soukromé i firemní akce. Úspěšně se účastní mnoha gastronomických soutěží, výstav. Odborný výcvik u všech ročníků učebního oboru cukrář probíhá na cukrářské výrobně školy.

Zahradník

Žáci se naučí pěstovat, množit a chránit rostliny. Získají dovednosti potřebné při pěstování květin, zeleniny, ovocných, okrasných dřevin a exotických rostlin. Součástí výuky je také vazba a aranžování květin. Žáci se podílejí na úpravě veřejné zeleně a soukromých zahrad, učí se používat zahradnické náčiní a malou zemědělskou mechanizaci včetně její údržby. Během přípravy se žáci zúčastní mnoha soutěží y výstav. Odborný výcvik žáků učebního oboru zahradník probíhá po celou dobu studia ve školní zahradě.

Ošetřovatel

Odborný výcvik žáků 1. ročníku probíhá v prostorách školy při SOŠ a SOU Městec Králové, T. G. Masaryka 4. Odborný výcvik žáků 2. a 3. ročníku bude je organizována v podmínkách zdravotnických zařízení. Žáci jsou rozděleni do skupin dle jednotlivých základních klinických pracovišť, kde pracují pod vedením odborné učitelky. V rámci skupin budou docházet podle rozpisu na externí pracoviště (ambulance), kde budou pracovat pod vedením sestry popř. lékaře.

Žáci si osvojí řadu zásad ošetřovatelské péče, např.:

  • zásady bezpečnosti při ošetřování klientů
  • zásady při přípravě a podávání léků, aplikace léků
  • zásady dodržování hygieny a hygienické péče
  • zásady první pomoci

Žáci budou:

  • znát hygienicko-epidemiologické předpisy
  • léčebné postupy a jejich využití v praxi v jednotlivých medicínských oborech
  • umět sestavit a naplánovat režim dne a aktivního odpočinku

Výuka je vhodně doplňována exkurzemi na specializovaných pracovištích.

Opravářské práce

Žáci se naučí používat vhodné materiály pro strojírenskou výrobu a opravárenskou činnost, provádět běžné operace ručního i strojního obrábění kovů a stanovit příčinu běžné poruchy zemědělských strojů a zařízení používaných v rostlinné i živočišné výrobě. Žáci získají základní dovednosti potřené k provádění montáže a demontáže základních strojních celků, naučí se odstraňovat zjištěné závady, vykonávat údržbu a spolupracovat při seřizování mechanizačních prostředků. Odborný výcvik žáků učebního oboru opravář probíhá během celé doby studia na pracovišti školních dílen.

Stravovací a ubytovací služby

Žáci se naučí připravovat pokrmy teplé a studené kuchyně, zvládají prostření stolu a jednoduchou obsluhu hostů. Získají dovednosti při nakládání s inventářem a péči o něj, naučí se dodržovat hygienické předpisy v gastronomii, provádět služby spojené s ubytováním a zajišťovat drobnou údržbu. Odborný výcvik u všech ročníků učebního oboru stravovací a ubytovací služby probíhá ve cvičných kuchyňkách popř. v gastronomickém centru školy. Během studia se zúčastní mnoha výstav, přehlídek a soutěží.