65-51-H01 Kuchař – Číšník
Kuchař - číšník 65-51-H/01- charakteristika oboru
Vstupní předpoklady žáků: splnění povinné školní docházky, zdravotní způsobilost, úspěšné absolvování přijímacího řízení dle platných předpisů.
Délka studia: tři roky
Forma studia: denní
Certifikát: výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce
Žák, který se připravuje pro výkon povolání v učebním oboru Kuchař-číšník, absolvuje jednak teoretické vyučování, jednak odborný výcvik. U absolventa tohoto oboru se předpokládají tyto vědomosti a dovednosti odborného charakteru:
Po ukončení přípravy v učebním oboru Kuchař- číšník a po úspěšným vykonání závěrečné zkoušky absolvent:
- má osvojenu techniku posuzování potravin z hlediska jejich kvality, dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování,
- má znalost používání inventáře, ovládání obsluhy technického zařízení ve stravovacích provozech, odstraňování běžných poruch,
- ovládá přípravu pracoviště na provoz, úkony související s podáváním jídel a nápojů,
- ovládá techniku opracování potravin, a jejich technologického zpracování včetně dělení a porcování běžných druhů jatečných zvířat, zvěřiny, drůbeže a ryb,
- ovládá techniku skladování a ošetřování potravin a nápojů,
- ovládá přípravu běžných a technologicky náročných jídel teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků, teplých nápojů dle platných receptur,
- umí esteticky upravovat jídla a nápoje k podávání a ovládá různé způsoby uchování hotových jídel a nápojů se zřetelem k platným hygienickým předpisům,
- ovládá přípravu jednoduchých jídel, minutek, salátů a moučníků,
- má osvojeny základy správné výživy všech věkových skupin a základy dietního stravování,
- ovládá základy techniky obsluhy a s ní související činnosti, jako je např. přijímání a evidování objednávek, vyúčtování s hostem,
- zvládá sestavování nabídkových listů, jídelních a nápojových lístků dle gastronomických pravidel a dietetických zásad, sestavit menu pro různé příležitosti,
- má základní znalost sestavování kalkulací a stanovení ceny,
- má osvojeny základy organizace práce své a svých spolupracovníků, je schopen pracovat samostatně i v týmu,
- chápe podstatu tržního hospodářství a má základy obchodních a podnikatelských činností,
- ovládá odbornou terminologii typickou pro oblast gastronomie a je schopen využívat obecných poznatků, pojmů, pravidel a principů při řešení praktických úkolů,
- má základní dovednosti v práci s počítačem,
- umí manipulovat s obaly, nevratné obaly dovede likvidovat bez ohrožení životního prostředí, vratné obaly ukládat,
- umí spolupracovat při provádění fyzické i účetní inventury.
K bližšímu poznání skladby jednotlivých předmětů je možné se informovat v učebním plánu oboru, který je součástí těchto stránek.
Přihlášky ke studiu