Zobrazit
obory
scroll

Horní menu

Fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7
Přes bariéry s policií
Přes bariéry s policií
8 9 10
11 12
Velikonoční výstava
Odborný výcvik - učební obor Ošetřovatel
13
Velikonoční výstava
14 15 16 17
18 19
Kurz Zdravotník zotavovacích akcí
20
Kurz Zdravotník zotavovacích akcí
21 22 23 24
25 26 27 28
Den zdraví - Městská nemocnice Městec Králové
29
Ukončení kurzu Zdravotník zotavovacích akcí
30 1
Drobečková navigace

Úvod > Pro uchazeče > Učební obory > 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby

65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby

Vstupní předpoklady žáků: splnění povinné školní docházky, zdravotní způsobilost, úspěšné absolvování přijímacího řízení dle platných předpisů.
Délka studia: tři roky
Forma studia: denní
Certifikát: výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce

Žák, který se připravuje pro výkon povolání v učebním oboru Ubytovací a stravovací služby, absolvuje jednak teoretické vyučování, jednak odborný výcvik.
Po skončení přípravy v učebním oboru stravovací a ubytovací služby a po úspěšném vykonání závěrečné zkoušky absolvent

  • zná základní druhy surovin a potravina základní technologie přípravy jídel a nápojů,
  • má přehled o strojích a zařízeních používaných při výrobě a podávání pokrmů,
  • umí hospodárně využívat materiál a energie,
  • umí organizovat svoje pracoviště a pracovat v týmu,
  • orientuje se v základních vztazích svého odvětví výroby k životnímu prostředí a zásadách jeho ochrany před možnými negativními vlivy, dovede své pracovní činnosti v rámci plnění pracovních úkolů vykonávat tak, aby životní prostředí nenarušoval, ale naopak přispíval k jeho zlepšení
  • dodržuje při práci zásady a předpisy ochrany, bezpečnosti a hygieny práce, dodržuje předpisy požární ochrany.

Absolvent v souladu se znalostí technologií při dodržování všech směrnic a předpisů

  • provádí předběžnou úpravu surovin a potravin,
  • správně ošetřuje, uskladňuje, případně konzervuje potraviny,
  • bezpečně manipuluje se stroji a ostatním kuchyňským zařízením,
  • zná technologické postupy při přípravě jídel a nápojů podle platných předpisů a při uplatňování zásad správné výživy,
  • umí připravit základní polévky, omáčky, přílohy a bezmasé pokrmy,
  • umí základní tepelné úpravy jatečního masa, drůbeže a ryb,
  • umí připravit základní výrobky studené kuchyně, jednoduché moučníky a dietní pokrmy,
  • ovládá technickou a estetickou stránku expedice pokrmů a nápojů,
  • ovládá základy jednoduché obsluhy,
  • ovládá úklidové práce na pracovišti a v provozu

Absolvent je schopen po příslušné praxi vykonávat i náročnější kuchařské práce.

K bližšímu poznání skladby jednotlivých předmětů je možné se informovat v učebním plánu oboru, který je součástí těchto stránek.

Přihláška ke studiu