Zobrazit
obory
scroll

Horní menu

Fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7
Přes bariéry s policií
Přes bariéry s policií
8 9 10
11 12
Velikonoční výstava
Odborný výcvik - učební obor Ošetřovatel
13
Velikonoční výstava
14 15 16 17
18 19
Kurz Zdravotník zotavovacích akcí
20
Kurz Zdravotník zotavovacích akcí
21 22 23 24
25 26 27 28
Den zdraví - Městská nemocnice Městec Králové
29
Ukončení kurzu Zdravotník zotavovacích akcí
30 1
Drobečková navigace

Úvod > Pro uchazeče > Učební obory > 65-51-H01 Kuchař – Číšník

65-51-H01 Kuchař – Číšník

Kuchař - číšník 65-51-H/01- charakteristika oboru

Vstupní předpoklady žáků: splnění povinné školní docházky, zdravotní způsobilost, úspěšné absolvování přijímacího řízení dle platných předpisů.
Délka studia: tři roky
Forma studia: denní
Certifikát: výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce

Žák, který se připravuje pro výkon povolání v učebním oboru Kuchař-číšník, absolvuje jednak teoretické vyučování, jednak odborný výcvik. U absolventa tohoto oboru se předpokládají tyto vědomosti a dovednosti odborného charakteru:

Po ukončení přípravy v učebním oboru Kuchař- číšník a po úspěšným vykonání závěrečné zkoušky absolvent:

  • má osvojenu techniku posuzování potravin z hlediska jejich kvality, dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování,
  • má znalost používání inventáře, ovládání obsluhy technického zařízení ve stravovacích provozech, odstraňování běžných poruch,
  • ovládá přípravu pracoviště na provoz, úkony související s podáváním jídel a nápojů,
  • ovládá techniku opracování potravin, a jejich technologického zpracování včetně dělení a porcování běžných druhů jatečných zvířat, zvěřiny, drůbeže a ryb,
  • ovládá techniku skladování a ošetřování potravin a nápojů,
  • ovládá přípravu běžných a technologicky náročných jídel teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků, teplých nápojů dle platných receptur,
  • umí esteticky upravovat jídla a nápoje k podávání a ovládá různé způsoby uchování hotových jídel a nápojů se zřetelem k platným hygienickým předpisům,
  • ovládá přípravu jednoduchých jídel, minutek, salátů a moučníků,
  • má osvojeny základy správné výživy všech věkových skupin a základy dietního stravování,
  • ovládá základy techniky obsluhy a s ní související činnosti, jako je např. přijímání a evidování objednávek, vyúčtování s hostem,
  • zvládá sestavování nabídkových listů, jídelních a nápojových lístků dle gastronomických pravidel a dietetických zásad, sestavit menu pro různé příležitosti,
  • má základní znalost sestavování kalkulací a stanovení ceny,
  • má osvojeny základy organizace práce své a svých spolupracovníků, je schopen pracovat samostatně i v týmu,
  • chápe podstatu tržního hospodářství a má základy obchodních a podnikatelských činností,
  • ovládá odbornou terminologii typickou pro oblast gastronomie a je schopen využívat obecných poznatků, pojmů, pravidel a principů při řešení praktických úkolů,
  • má základní dovednosti v práci s počítačem,
  • umí manipulovat s obaly, nevratné obaly dovede likvidovat bez ohrožení životního prostředí, vratné obaly ukládat,
  • umí spolupracovat při provádění fyzické i účetní inventury.

K bližšímu poznání skladby jednotlivých předmětů je možné se informovat v učebním plánu oboru, který je součástí těchto stránek.

Přihlášky ke studiu